logo image

САВЕЗ ГРАЂАНА И ДРЖАВЕ

ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ И ЗЛОУПОТРЕБА

ПОЗИТИВНЕ ПРОМЕНЕ

Законодавци једногласно и усвајају законе о узбуњивачима како би дошло до промена у друштву.

Искуство показује да узбуњивачи ризикују да буду предмет одмазде онда када верују да ће подношење пријаве против оних који су злоупотребили овлашћења или издали поверење јавности довести до неке промене. Бројне студије потврдиле су ову мотивацију.

Овај циљ имају и саме институције и јавност – а то су позитивни резултати и промене од значаја за цело друштво. У супротном, сврха спора који се односи на одмазду била би ограничена на исправљање неправде која се десила узбуњивачу на личном нивоу. Законодавци једногласно и усвајају законе о узбуњивачима како би дошло до промена у друштву.

Узбуњивање се често слави као принцип слободе говора или начин борбе против корупције. Међутим, важно је представити на које све начине је узбуњивање довело до конкретних и опипљивих побољшања и промена у друштву.

Бројни примери из других држава илуструју начине на који су узбуњивачи успели да спрече или прекину злоупотребе у скоро свим сферама друштва.

Откривање проневера и повраћај средстава у буџет

Повећан повраћај средстава од проневера у државним уговорима САД са скоро 10 милиона долара на годишњем нивоу до преко једне милијарде долара од 1986. године на овамо, када су тужбе узбуњивача поново заживеле кроз Закон о лажним потраживањима / False Claims Act /. У току протекле три године повраћаји су премашили три милијарде на годишњем нивоу, укључујући и једну тужбу којом је извршен повраћај преко пет милијарди долара у буџет.

Повећање безбедности путника у авио саобраћају

Јавно обраћање чланова Конгреса САД након открића да је Управа за безбедност саобраћаја издала налоге за отказивање мисија Федералних ваздухопловних шерифа на домаћим летовима с највишим степеном ризика, иако су постојале претње од терористичких отмица великих размера након 11. септембра (9/11), довело је опозива налога и наставка примене установљених безбедносних процедура. Пресудом из јануара 2015. године Врховни суд САД (са 7 гласова напрема 2) потврдио је да је ваздухопловни шериф Роберт Меклин / Robert MacLean / поступао у складу са Законом о заштити узбуњивача.

Изнуђена је оставка председника Светске Банке Пола Волфовица / Paul Wolfewitz /, који се заклео да ће водити глобални крсташки рат против корупције, два месеца након што су узбуњивачи почели да износе да је, због свог неприкладног понашања, он квалификованији да подучава о томе како се укључити у корупцију.

Повлачење смртоносних лекова са тржишта

Подстакнуто је уклањање аналгетика Vioxx, за који се испоставило да је проузроковао око 50.000 смртоносних срчаних удара, односно скоро исто онолико Американаца колико их је погинуло у рату у Вијетнаму, а који је америчка Управа за храну и лекове званично одобрила као безбедан лек. Произвођач га је повукао из продаје месец дана након што је узбуњивач из Управе за храну и лекове, др. Давид Грахам, сведочио пред Сенатом, јер је тужбама које су поднеле породице жртава тражено преко 400 милијарди долара одштете.

Спречавање угрожавања људских права

Смањено је време задржавања жена које припадају мањинским расним групама, осумњичених за шверц наркотика, при проласку кроз америчку царину, са четири дана на два сата током којих могу бити прегледане, подвргнуте лабораторијским тестовима без приступа адвокату или дозволе да контактирају породице и без икаквих доказа да су умешане у нелегалне радње.

Заштита права јавности да зна

Разоткривено је и заустављено цензурисање владиних извештаја о климатским променама, као и издавање наредби за забрану објављивања кључних налаза из истраживања о климатским променама у јавности, које је вршио некадашњи лобиста у нафтној индустрији, именован за председника Савета за квалитет животне средине Беле куће.

Избегавање акцидената у нуклеарним електранама

Изнуђено је отказивање већ одобрене и скоро изграђене нуклеарне електране јер је њена изградња била угрожена због фалсификовања рендгенских снимака заштитних варова, непроверених система безбедности, и коришћења лоших материјала као што је метал са отпада за кола уместо специјалног челика који се користи за нуклеарке.

Заштита животне средине

Открићем планова комуналног предузећа за уклањање главе реактора користећи дизалицу чије су кочнице и електрични систем били уништени у акциденту откривене су систематичне противзаконите радње и изнуђено је ново чишћење након нуклеарног инцидента на осврту Три Миље. Глава реактора садржала је 170 тона радиоактивног шљунка који би, у случају да се испусти, могао да изазове још један акцидент. Узбуњивачи су јавно објавили доказе два дана пре планираног дизања главе и тиме одложили те активности за 18 месеци, све док дизалица није била поправљена и тестирана.

Откривен је прави обим зрачења око нуклеарног отпадног постројења Ханфорд, Вашингтон, за које је извођач радова Министарства енергетике рекао да не зна за постојање 10.000 галона радиоактивног отпада, и да није било никакве опасности по водоснабдевање. У суштини, његове евиденције показале су да је права цифра била 440 милијарди галона радиоактивног отпада, а тестови су показали трагове радијације у реци Колорадо која се користи за водоснабдевање Северозападне обале Пацифика.

Спасавање живота и здравља људи

Затворена је производна јединица мултинационалне корпорације која је имала монопол на тржишту апарата којима се проверава тачност прецизности уређаја за калибрисање, након открића да су резултати тестирања били насумични (спречавајући трагедије које су могле да се десе услед неисправне робе као што су срчани залисци, компјутерска опрема, аутомобили, и авиони – сваки производ за који прецизно поштовање пројектних спецификација значи разлику између успеха и неуспеха).